Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Mladí a vyklidnění

Teenageři jsou dnes méně požitkářští, ale také osamělejší a izolovanější

Ukáznění poustevníci • Autor: Corbis via Getty Images
Ukáznění poustevníci • Autor: Corbis via Getty Images

U vchodu do losangeleské Santa Monica College se kolem skupiny lidí, kteří pod dohledem školní policie pokuřují marihuanu, poflakuje mladík se skateboardem. Hlavu má také omámenou, avšak nikoli trávou, nýbrž starostmi. Stěžuje si na studijní úvěry a potíže s hledáním práce. Dokonce se bojí, že by mohl skončit jako bezdomovec. „Nechci to přehánět,“ říká, „ale roboti berou lidem práci.“ Nekouří ani moc nepije. Je to pro něj větší stigma než pro generaci jeho rodičů, říká.

Mladí lidé se opravdu chovají a myslí jinak než předchozí generace v témže věku. Tyto změny lze vidět v téměř všech bohatých zemích, od Ameriky přes Nizozemsko po Jižní Koreu. Někde se to děje už léta, v poslední době se však tento obrat urychlil. A ne vše je přitom neškodné.

Možná nejnápadnější změnou je, že teenageři se méně často opíjejí (viz graf 1) a začínají pít později. Průměrný věk, ve kterém Australan poprvé ochutnal alkohol, se od roku 1998 zvýšil ze 14,4 na 16,1 roku. A i když začnou, alkohol spíš jen srkají, než hltají. V Británii, kde pětina lidí ve věku 16–24 let nepije alkohol vůbec, klesá počet hospod asi o tisíc ročně a nočním klubům se vede ještě hůř. Mladí lidé v minulosti chodili pít a někdy k tomu i něco snědli, říká Kate Nicholls, předsedkyně oborové skupiny Asociace licencovaných provozovatelů pohostinských služeb. Dnes je to naopak.

graf 1
graf 1

Oblibu ztrácejí také další drogy. Průzkumy Evropského centra pro monitoring drog a drogových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].