Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Prezidentské volby – bod nula

Rýsuje se šance na změnu na Pražském hradě

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Výsledky prvního kola prezidentské volby skončily poměrně nečekaně. Už to, že Zemanův výsledek nezačíná čtyřkou, je překvapením, protože jeho stoupenci jsou silně motivováni jít hlasovat a blízkost k němu naznačovala až polovina voličů. Druhým překvapením je poměrně vysoký počet hlasů pro Jiřího Drahoše, který skončil druhý. Získal například větší podporu než Zeman před pěti lety v prvním kole. Konečné výsledky prezidentské volby jsou tak velmi otevřené, možná víc, než se ještě před týdnem při četbě různých prognóz zdálo.

Politický zázrak

Už teď lze říct, že prezidentské volby přinášejí zcela zásadní zprávu o české společnosti. Zatímco Zeman získal bezmála dva miliony hlasů, kandidáti, kteří rozhodně odmítli jeho politický styl, jich dohromady obdrželi o milion víc. Druhé kolo pochopitelně může dopadnout jinak, ale po všech těch urážkách z Hradu, že jen hrstka pomatenců nesouhlasí s Milošem Zemanem, je tohle důležité svědectví, jak velká může být v Česku „hrstka“. A to Zeman obhajuje mandát, takže má oproti ostatním velkou výhodu, protože je známější a má snadnější přístup do médií.

Z výsledků byli spolupracovníci Miloše Zemana očividně zaskočeni, stejně jako Andrej Babiš, který prezidenta ve volbách otevřeně podpořil.

Bez ohledu na další prezidentské hlasování je třeba si počty hlasů pamatovat a pracovat s nimi. Už dlouho bylo slyšet ze všech koutů Česka obavy: Když my jsme s tím svým názorem na Zemanův politický styl osamocení. Tady je vidět, že to neplatí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].