Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Hanák mezi beduíny

Pozoruhodný příběh Aloise Musila by vydal na dobrodružný román. Přesto mělo být jméno moravského kněze, který cestoval s arabskými beduíny pouští, byl rádcem rakouského císaře či plnil za války tajné mise na Blízkém východě, zapomenuto. „Když jsem se o něj začal více zajímat, říkal jsem si, že není možné, aby někdo takový existoval,“ říká religionista Pavel Žďárský z Akademické společnosti Aloise Musila.

Kdo byl Alois Musil, od jehož narození uběhlo na konci června 150 let?

Výčet by byl dlouhý: chudý chlapec z moravského venkova, katolický kněz, arabista, etnolog, kartograf, přítel a rádce rakouského císaře. Úzce byl také svázán s masarykovským Československem a zasloužil se o vznik Orientálního ústavu. Ale hlavně – byl dobrodruh. Takový moravský Lawrence z Arábie.

Jak se Hanák ocitne až mezi beduíny?

Narodil se na  malém, ale zadluženém statku v Rychtářově u Vyškova, šel proto studovat na „panáčka“ do teologického semináře v Olomouci, jinak by se ke vzdělání nedostal. V době jeho studií dominikáni otevřeli v Jeruzalémě školu biblických studií a Musil se tam roku 1895 vydal, aby rozšířil svoje vzdělání, hlavně však toužil poznat Orient coby oblast, kde vytryskla myšlenka jediného Boha a vznikla všechna tři monoteistická náboženství.

 Jak Orient poznával?

Krátce po příjezdu do Jeruzaléma se vydal se školní výpravou do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].