Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

To video pouštím našim studentům. Se svolením paní, co mi ho poskytla. Ta paní je odborně docela známá, vědecky ok, a nemám důvod o ničem pochybovat. Ona sama se rozhodla, že zákrok pro ni bude černá skříňka. Přišla, cosi proběhlo, odešla, ulevilo se jí, a ulevilo dlouhodobě. Takže terapie zafungovala. Skutečné je, co působí, říká Jung.

Jenomže tahle terapie nefunguje, víc, ona především nesmí fungovat! Jde totiž o toho Filipínce, co vám tak trochu projíždí rukou po zádech, pak se ruka kamsi zanoří, objeví se červená tekutina, prsty hmatají uvnitř těla, ruka vytáhne kousek jakéhosi masa, zase hladí záda a nic… žádná stopa po jizvě a ta trocha červené tekutiny se otře gázou.

Aby bylo jasno, já tomu samozřejmě nevěřím, nesmím věřit, tohle přece nesmí být! Stejně jako vy jsem žádal ten kousíček masa, cha, že bych jej dal kamarádům, aby mi sjeli genom, bude to z kuřete, nebo z prasátka? táži se posupně. Není, už je někde v koši, jediné reálné přede mnou je ta uzdravená pacientka. Tak to musí být placebo. Musela to být důvěra v léčitele, ale tohle, že by zanořil ruku do těla, zašmátral, posunul a ruku zase vytáhl, tohle prosím ne! Nejsme ve středověku. Nejlepší by bylo vybít všechny léčitele a pak to prohlásit za podvod.

Jiný kamarád si všiml, že vodařské firmy, orientované na zisk, využívají služeb proutkařů. Žádná ezoterika, jen chtějí vykopat tu studnu. Tak si požádal o grant na výzkum proutkařství. „To ho určitě dostaneš,“ posmíval jsem se mu. „Intelektuální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].