Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Trump hlásí: zatím dobrý

Setrvalá kritika amerického prezidenta nenachází u jeho voličů odezvu

Vem to čert. (Trump) • Autor: The Washington Post/Getty Images
Vem to čert. (Trump) • Autor: The Washington Post/Getty Images

Přišlo to dříve, než jsme čekali, musí si říkat stoupenci volného obchodu. Obchodní válka, zahájená uvalením obchodních přirážek ze strany Spojených států, se ještě ani pořádně nerozběhla a jedna z totemických amerických firem, výrobce motocyklů Harley-Davidson, už přesouvá část výroby mimo území USA. Chce se vyhnout clům, která EU zavedla jako odvetu proti obchodním přirážkám uvaleným Američany. Trumpovy kroky se rychle obracejí proti němu samotnému, dělníci z továren Harley-Davidson, demograficky typičtí Trumpovi voliči, přicházejí o práci. Muži a ženy v montérkách musí logicky rychle prozřít, pochopit svůj volební omyl a populistu zavrhnout.

Když se však reportérka deníku Finacial Times vypravila do továren ve státě Wisconsin, setkala se s úplně jinou logikou. Oslovení dělníci jsou skutečně voliči Donalda Trumpa. Skutečně jim hrozí propouštění. Jejich rozhořčení však rozhodně nesměřuje do Oválné pracovny. Na vině je podle nich Evropská unie a především samotná firma, která již dříve různě přesouvala část výroby do zámoří a Trumpových cel jenom využívá jako kouřové clony, aby své nevlastenecké rozhodnutí zamaskovala. A vlastně, vem to čert: ekonomická situace je již delší dobu příznivá, a když dělníci o práci přijdou, najdou si jistě zase nějakou jinou.

Už zas

Podobně nečekané reakce Trumpových voličů se vlastně zdají být pravidlem. Přestože se to tak při sledování běžných amerických médií nemusí jevit, Donald Trump po více než roce vládnutí nemá velký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].