Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Volte PUS(Y)!

Když slábne téma uprchlíků, vytáhne se německá karta, když už nepůsobí Berlín, zafungují běženci

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Je vlastně s podivem, že tu ještě nevznikla strana PUS, tedy Proti uprchlíkům a Sudeťákům (prezidentovi by se nepochybně líbilo, kdyby na konci zkratky mohlo být ještě ypsilon, ale yetti zřejmě nikoho u voleb nevyprovokuje). Když slábne téma uprchlíků, vytáhne se německá karta, když už nepůsobí Berlín, zafungují běženci. Ideální je pak kombinace obojího. Evidentně jde o nevyčerpatelné téma a některým politikům umožňuje fungovat a nemít program.

Minulý týden se česká politická scéna rozrušila nad výrokem kancléřky Angely Merkel, která na akci připomínající osudy lidí vyhnaných ze svých domovů prohlásila, že pro vysídlení Němců po druhé světové válce chybělo ospravedlnění. Okamžitě se ozval ryk, že je to skandál, urážka, přepsání výsledků války… Často zaznívalo, že kancléřka zapomněla, co onomu vysídlení předcházelo.

Tady je celý citát jejího vystoupení: „Proto je náš vzpomínkový den věnován obětem uprchlictví a vyhoštění – obětem, protože většina těch, kteří utíkají, jsou oběti. Němečtí vysídlenci a jejich příbuzní dobře znají rozměr tohoto pojmu. Vysídlenci byli oběťmi, které trpěly hořkou nespravedlností. Ale nesmíme chybně rozpoznat příčiny a následky. Vysídlení a uprchlictví Němců bylo bezprostředním důsledkem druhé světové války započaté Německem a nevýslovných zločinů spáchaných během nacionálněsocialistické diktatury. To nicméně nemění nic na tom, že pro vysídlení chybělo jak morální, tak politické ospravedlnění.“

Kancléřka tedy na nic nezapomněla, pouze přesně popsala situaci a přihlásila se k odpovědnosti své vlasti za to, co se tehdy dělo. Snad se jednou i my s klidem přihlásíme ke své odpovědnosti. Aspoň tak, jak jsme se zavázali v roce 1997 v česko-německé deklaraci.

Pozoruhodné je, že se politici kritizující kancléřku často hlásí k německé straně AfD, jejíž představitelé tu a tam pronesou skandálnější výroky o nacistické historii své země. A to v Česku vůbec nevadí, počítá se jen to, co se dá použít proti německé kancléřce.

Závěrem ještě technická informace. Protože držíte v rukou dvojčíslo, další Respekt vyjde až 9. července.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2018 pod titulkem Volte PUS(Y)!