Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zbořit image

Britská písničkářka Lily Allen zpívá hlasem generace, pro niž se soukromí stalo tvrdou měnou

Četli jste to on-line. (Allen) • Autor: Profimedia, Xposurephotos
Četli jste to on-line. (Allen) • Autor: Profimedia, Xposurephotos

Jsem špatná matka, jsem špatná manželka. Viděli jste to na sítích, četli on-line,“ rekapituluje britská zpěvačka Lily Allen v singlu Come On Then svou reputaci v bulvárních médiích a v kyberprostoru. Čtyři roky uplynuly od alba Sheezus – a tuhle pauzu v jejím životě vskutku provázely samé turbulentní události. Během náročného turné propadla alkoholu a manželství se Samem Cooperem, otcem jejích dvou dcer, skončilo v troskách. Finální ránu pak jejímu sebevědomí zasadila zkušenost se stalkingem, kdy ji pronásledoval duševně nemocný muž, který byl přesvědčený, že napsal jednu z jejích písní.

Vše kulminovalo tím, že se v noci vloupal do jejího bytu, strhl z ní peřinu a vyhrožoval jí. „Nedokážu popsat, jak mě to vylekalo,“ konstatuje Allen v rozhovoru pro The Guardian. „Začala jsem se izolovat od lidí, od přátel i rodiny. Přestala jsem chodit na večírky. V té době jsem se zrovna rozešla s manželem, takže jsem byla hodně sama.“ V tomto rozpoložení dokončovala aktuální, v pořadí čtvrté album No Shame (Beze studu), plné písní o vztazích v nejširším slova smyslu.

Vztahy mezi milenci a manželi, rodiči a dětmi, vztahy anonymních identit na sítích i vztahy mezi muži a ženami v rámci společenské hierarchie. Zároveň deska zaznamenává zkušenost generace, která jako první vyrůstala a naplno žila s tím, že soukromí je něco, co je zcela podřízené ekonomické směně. Dá se lehce stavět na odiv, ale už není tak snadné si ho udržet. Od inscenování vlastních profilů na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].