Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Rudý úkol pro Babiše

Komunisti chtějí za podporu menšinové vlády stále víc

Sociální demokraté si v referendu odhlasovali vstup do vlády s hnutím ANO. Možná větší vliv na dění než ČSSD ale budou mít komunisti. Seznam požadavků za to, že budou podporovat menšinovou vládu ANO a ČSSD, se minulý pátek opět rozrostl.

Změňte program

Návrh „dohody o toleranci“ sepsal předseda KSČM Vojtěch Filip, za ANO ji připomínkoval místopředseda Richard Brabec – prý jen minimálně, s ČSSD se nikdo nebavil. Komunisti to zdůvodňují tím, že je z vládní dvojice slabší a rozhodující slovo při sestavování a chodu vlády bude beztak mít premiér Andrej Babiš.

Zhruba dvoustránková dohoda je zatím tajná. „Dokud se nedojedná její finální podoba, rozhodně ji medializovat nebudeme,“ říká Brabec a jakoukoli debatu odmítá. Komunisti text také dát nechtějí, jsou však o něco sdílnější. „ANO se zavazuje, že naše programové priority promítne do programového prohlášení vlády a pak do návrhů zákonů,“ říká místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Komunistických priorit je sedm, vedle věcí, které by chtěli všichni, jde jen o to, jak je zařídit (slušné důchody či dostupné bydlení), sem patří zdanění náhrad za komunisty kdysi ukradený církevní majetek, návrat trhu s vodou do rukou státu a „ochrana přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou“. Grospič nastiňuje, že zahraniční těžaře by mohla zakázat novela horního zákona. A podle předsedy poslanců Pavla Kováčika by stát mohl vyšachovat dnešní majitele tak, že založí konkurenční a dotované firmy.

Zestátňovací tendence…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].