Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kam sahají dráty Hradu

Zemanův tým zkouší rozšířit svůj vliv – ve vládě a v ČEZ

Vznikající vládní koalice Andreje Babiše s ČSSD může mít kromě komunistů ještě jednoho tichého společníka – Zemanův Hrad. Prezident a jeho lidé se snaží ve finální fázi vládních jednání posílit svůj vliv jak přímo v kabinetu, tak v největší státem ovládané firmě ČEZ.

Otec a syn

Na konci minulého týdne se na Pražském hradě uskutečnila schůzka, jíž se zúčastnil ředitel ČEZ Daniel Beneš, premiér a prezident. Obsah rozhovoru nikdo z přítomných nespecifikoval, Beneš jen obecně sdělil, že se společně bavili o budoucnosti energetiky. Podle podrobnějších kuloárových informací se v rámci této budoucnosti mělo probírat i možné zemětřesení v dozorčí radě Benešem řízené společnosti. Ta bude zasedat nyní.

Kdyby ke změnám v dozorčí radě došlo, otevřelo by to Babišovi do budoucna cestu k odvolání samotného Beneše. Premiér o tom uvažuje už delší čas, Beneš je mu trnem v oku a jeho éru si spojuje s neprůhlednými zakázkami ČEZ. Babišem vlastněná MF DNES napsala, že to byl právě Beneš, kdo schůzku na Hradě inicioval s cílem upevnit si s pomocí prezidenta před Babišem svoji pozici.

Pro jakékoli přetahování o post šéfa ČEZ je klíčová právě dozorčí rada podniku – ta má 12 členů, volí se jednou za rok na valné hromadě a teď jsou v ní ještě zástupci minulé vládní koalice včetně lidí dosazených přímo bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Čtyři členové jsou voleni jako reprezentanti zaměstnanců a u těch má Beneš silnou podporu, nyní se tedy hraje o to, kdo bude mít v radě většinu –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].