Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Šéf rozvědky zvažuje konec

V tajné službě dál pokračuje utajené vyšetřování jejího hospodaření

Současný šéf civilní rozvědky Jiří Šašek řekl podle informací Respektu několika svým kolegům, že by mohl skončit ve funkci. Mělo jít o reakci na vývoj kolem jeho osoby v posledních týdnech, poté, co ho ministr vnitra Lubomír Metnar postavil v polovině května mimo službu. Ministr tak učinil kvůli pochybnostem o hospodaření rozvědky.

Metnar již dříve veřejně uvedl, že za Šaškova působení mohlo docházet k porušování vnitřních předpisů služby, mohla vzniknout škoda velkého rozsahu a někteří příslušníci služby se mohli dopouštět „jednání, která mají znaky trestných činů“. Nyní probíhá v rozvědce vyšetřování pod dohledem státního zástupce, detaily, o co přesně jde, nejsou známy.

Šaškovi spolupracovníci popírají, že by se jejich šéf mohl dopustit něčeho nelegálního, líčí ho jako poctivého muže. Není vyloučeno, že k nezákonnostem mohlo docházet bez jeho vědomí, a mohli se ho dopouštět někteří jeho podřízení. Ministr Metnar přímo neuvedl, že by zákon měl porušit ředitel Šašek. Jeho postavení mimo službu odůvodnil tím, že vedle státního zástupce se na vyšetřování podílejí i někteří Šaškovi podřízení, a on tak chce zajistit jeho nezávislost.

Sám Šašek se ke svým úvahám o konci nevyjádřil. Na otázku Respektu ke své další budoucnosti neodpověděl, je možné, že není definitivně rozhodnut. Ředitel rozvědky počítá s tím, že bude očištěn, kdyby se pak skutečně rozhodl rozvědku opustit, měl by mít nárok na výsluhovou rentu. Současné vyšetřování považuje Šašek podle svého okolí za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].