Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Londýna

Radikálně proti radikalizaci

Až do 1. července 2015 jsem si myslela, že mou hlavní povinností učitele je předávat dětem vědomosti jazykové, matematické, přírodovědné či dějepisné. V onen den jsem ale zjistila, že mou funkcí nyní bude také aktivní potírání terorismu. V Británii vstoupila v platnost Prevent Duty („povinnost prevence“), jež nařizuje všem školám, aby bránily dětem a mládeži radikalizovat se.

Británie zažila loni pět teroristických útoků a já pracuji v nábožensky a politicky smíšeném londýnském okrese Tower Hamlets, který je z hlediska radikalizace celobritskou prioritou číslo dvě. Čtyři mladé dívky z nedaleké školy odcestovaly v únoru 2015 do Sýrie, aby se přidaly k Islámskému státu, a podle posledních zpráv už není ani jedna naživu. Je proto nasnadě, že školy v našem okrese jsou zvlášť aktivní.

Když tedy jednou ředitelka oznámila plán evakuace školy v případě nenadálého teroristického útoku, vzpomněla jsem si na svá mladá léta na šumavské základce a na branná cvičení, při nichž jsme se schovávali pod lavicí s plynovou maskou na obličeji, oděni do pláštěnek a svačinových pytlíků. Když jsem vedle těchto vzpomínek na komunismus ve sborovně ještě přihodila k dobru pár historek o tom, jak jsme se při tělocviku učili házet granátem, byla jsem zvolena školním koordinátorem „Preventu“.

Základem mé antiradikalizační mise bylo důkladné proškolení prostřednictvím Home Office, což je ministerský útvar zodpovědný za pořádek, bezpečnost a imigraci. V něm jsem se dozvěděla nejen to, že za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].