Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Pouze ano znamená ano

Některé věci jsou tak jasné, že je občas trapné je připomínat. Třeba že sex je mimořádně příjemná činnost, kterou provozují lidé, kteří se vzájemně přitahují, a to v okamžiku, kdy na to mají oba chuť. A že mlčení neznamená nutně souhlas a že když někdo něco neví, tak je dobré se na to zeptat. Protože však stále existují lidé, kteří mají v elementárních pravdách zmatek a nutí k sexu lidi, kteří si to nepřejí, v některých zemích upravují zákony tak, aby to bylo jasné i těm méně chápavým částem populace.

Naposled ve Švédsku schválil předminulý týden parlament nový zákon, který říká, že sex bez jasně verbálně či fyzicky projeveného souhlasu obou zúčastněných je znásilnění. A že pokud jsou signály nejasné nebo nejednoznačné, je namístě se ujistit, že partner či partnerka sex skutečně chce. Podobně naformulované zákony již platí v řadě dalších evropských zemí – patnáct let ve Velké Británii, od předloňska v Německu, Belgii či Irsku. O tom, že je budou následovat, uvažují Dánové či Finové (naopak Norové podobný návrh nedávno zamítli).

Dosavadní praxe v těchto zemích ukazuje, že stíhání a trestání sexuálního násilí je nadále velmi komplikované – jde často o situace beze svědků a o lidi v blízkém vztahu. Žádná vlna psaných smluv o sexu (před níž varují někteří čeští glosátoři) se nezvedla. Co naopak nastalo, byl další ze zamýšlených efektů nové legislativy, tedy široká společenská debata o tom, jak vypadá a jak naopak zcela jistě nevypadá souhlas se sexem. Už teď není ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].