Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Moudrost voliče

Itálie má populistickou vládu a čeká ji střet s realitou

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger to před pár dny pěkně schytal. V rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle prohlásil, že „vývoj na trzích bude tak závažný, že to bude pro italské voliče možná signálem nevolit populisty na levici ani na pravici“. To si „německý komisař“ dovolil skutečně hodně, za vměšování do suverénní vůle lidu ho kritizovali jak samotní italští populisté, tak také třeba předseda Evropské rady Donald Tusk, který ho vyzval, ať respektuje vůli voličů. Komisař se za svá slova nakonec omluvil.

Na jeho slova ale podle všeho došlo skoro stejně rychle jako na jeho omluvu. Když italský prezident Sergio Mattarella odmítl první návrh společné vlády radikálně pravicové Ligy Severu a nezařaditelného Hnutí pěti hvězd kvůli tomu, že na postu ministra financí se měl objevit proslavený odpůrce eura, vyhrožovali mu populisté impeachmentem a později předčasnými volbami, které se prý promění v referendum o vystoupení ze společné měny. Pak ale začaly panikařit trhy a rozdurdění populističtí lídři rychle vychladli. Než se přiblížil víkend, v Itálii se odvolávaly demonstrace a na stole byla nová dohoda mezi Ligou Severu a Hnutím pěti hvězd. Ministrem financí se nakonec stane proevropský technokrat. Prezident tentokrát neprotestuje.

Piruety

V Evropě je potřeba přestat žonglovat diplomatickými frázemi a začít jasně propojovat činy s jejich důsledky. Oettinger měl pravdu: země, která má veřejné dluhy ve výši 132 procent HDP, a zaostává tedy v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].