Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

V zajetí chvástavosti

Co americký prezident opravdu umí? Vydávat nezdar za úspěch

Donald Trump opakovaně kritizuje svého předchůdce za to, že se neuměl dohodnout. „Obama neumí uzavírat smlouvy,“ napsal na Twitter v roce 2016, když si stěžoval, že neexistuje úmluva o Sýrii. „Obama napadne Írán kvůli své neschopnosti správně vyjednávat,“ předvídal nepřesně v roce 2013. Trump škodil prezidentu Obamovi svými výroky o neúspěších v legislativě, prohlašoval, že „nedokáže vyjednávat s Kongresem“. „Potřebujeme vůdce, kteří umějí vyjednat Američanům důležité smlouvy,“ tweetoval Trump v roce 2015 a cíl byl jasný: ten, kdo umí dokonale vyjednat smlouvu, je on.

Dnes už Trumpova administrativa vládne téměř pět set dnů. Kde jsou ty smlouvy? Kde je znovu projednaná NAFTA, bilaterální obchodní dohody, které měly nahradit Transpacifické partnerství, nová a vylepšená dohoda o íránském jádru, obchodní smlouva s Čínou? Trumpovy výkony v Kongresu jsou ještě horší. S demokraty se nedokázal shodnout na ničem, od imigrace po infrastrukturu. Svět se nám směje, jak by sám řekl.

Co si ale musí svět myslet teď, když vidí, jak se Trumpova administrativa zběsile vrhá na všechno od Severní Koreje po Čínu? Co si musel myslet svět, když sledoval toho skvělého vyjednavače v televizní debatě s předáky Kongresu o imigraci, kdy jako by souhlasil s postojem demokratů, a vzápětí souhlasil s (neslučitelným) postojem republikánů a současně ujišťoval, že se určitě dohodnou? Nedohodli.

Nebo si vezměme, jak administrativa zacházela se summitem se Severní Koreou. Nejdřív byla s hlasitými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].