Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Ukradený Peroutka

Zeman klame, nestydí se za to a prochází mu to. Bylo by s podivem, kdyby to nemělo vliv na chování společnosti

Ferdinand Peroutka • Autor: ČTK
Ferdinand Peroutka • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Česká justice řeší velmi delikátní problém. Prezident Miloš Zeman je podle ústavy nestíhatelný za své činy, ale zároveň tu musí být nějaká instituce, která za něj nese odpovědnost. Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman velice často lže, nechce se tohoto úkolu žádný úřad zhostit, a tak se už roky soudí, na koho ten černý Petr padne.

Spor se rozběhl poté, co vnučka Ferdinanda Peroutky odmítla přejít fakt, že prezident jejímu dědovi přisoudil dva texty, které nikdy nenapsal. Soud v první instanci rozhodl, že se za výmysl musí omluvit kancelář prezidenta, Nejvyšší soud ale nyní případ vrátil na začátek, prý je třeba žalovat jinou instituci.

Fakticky by mohlo být jedno, kdo ponese za sprostou lež odpovědnost, hlavní je, že víme, že je to lež. Jenže víme to? Respektive ví to široká veřejnost? Pokud se podíváme na hlavní zpravodajské relace, tak se nejčastěji mluví o nenalezeném textu Hitler je gentleman, který měl Peroutka podle Zemana napsat. Je jasné, že nikomu není příjemné říkat, že si něco prezident vymyslel, ale pokud je to tak, mělo by se to i otevřeně pojmenovat. Zeman si také nebere servítky, proč taktizovat, když je navíc doložitelné, že prostě lhal?

Zeman této opatrnosti médií využívá a postupuje dál. Minulý týden přišel s novou lží, Peroutka prý podlehl za protektorátu kouzlu nacismu, což dokládají zase jiné články. Paradoxní je, že myslí ty články, za které Peroutku nacisté poslali do koncentračního tábora.

Český prezident klame, nestydí se za to, neomlouvá se. Každý občan může vidět, že mu to prochází. Bylo by s podivem, kdyby to nemělo vliv na chování zdejší společnosti.

Ale vraťme se ještě na chvíli k Peroutkovi. Zeman se nezmění, a jestli, tak spíše k horšímu. Pokud tento text čte někdo, kdo má možnost natočit film, nebo postavit sochu, případně pojmenovat nějakou budovu – Peroutka je ideální inspirace. Film by byl dobrodružný a ještě nabízel mladým lidem vzor, socha by byla impozantní, protože Peroutka byl fešák, a název budovy by se zase dobře pamatoval.

Říká se: Kdo lže, ten krade. Nenechme si Peroutku ukrást.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2018 pod titulkem Ukradený Peroutka