Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Do Senátu v jednom kole

ANO a ČSSD chtějí zjednodušit volby do horní komory

Příští možná vláda má v plánu změnit systém voleb do Senátu. Pokud se hnutí ANO a sociální demokraté nakonec dohodnou na společném vládnutí, volit senátorky a senátory už by voliči mohli pouze v jednom kole, nikoli nadvakrát, jako je tomu dosud. „Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému,“ vepsali zástupci hnutí ANO a ČSSD do společného programového prohlášení nachystaného pro případ, že by spolu nakonec skutečně vstoupili do vládní koalice.

Jak přesně by volba mohla vypadat, z programového prohlášení jasné není. V úvahu připadají zjednodušeně řečeno dvě možnosti: systém, v němž by zvítězil ve volebním obvodu kandidát, jenž by po přepočtu získal většinovou podporu voličů. Nebo pak takový systém, který by nahrával v době voleb oblíbeným stranám – takzvaný britský model. V něm z řady kandidátů zvítězí ten, kdo získá nejvíce hlasů, i kdyby jeho podpora představovala třeba jen 20 procent, což zároveň znamená, že zbývajícím 80 procentům voličů vítěz nemusí vyhovovat vůbec.

„Jsem příznivcem redukce volby na jedno kolo spojené s krajskými nebo komunálními volbami. Zvýší to volební účast, která se ve druhém kole dramaticky propadá, což je škoda, protože Senát sehrává v našem systému velmi důležitou úlohu,“ říká politolog Tomáš Lebeda. Při volbách do Senátu před dvěma lety přišlo k druhému kolu pouhých 15,4 procenta voličů. „Zároveň bych byl velmi silně proti tomu, aby se jednalo o jednokolový britský systém, kde vítězství bere první v cíli a stačí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].