Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Tenkrát na východě

Janoušek bude volný, časy se ale změnily k lepšímu

Jak by asi potvrdil i Roman Janoušek, cesta spravedlnosti bývá klikatá. Tento známý šíbr před lety s vydatnou pomocí ODS ovlivňoval pražský magistrát a ulpělo na něm podezření z ovládání toků peněz. Zákon jej ale nakonec dostihl kvůli zdánlivé banalitě – autonehodě, během níž v opilosti srazil a zranil ženu. Z trestu Janouškovi stále chybí odsedět přes tři roky, ve vězení už ale nepobývá a zřejmě ani nebude. Soud totiž pravděpodobně přijme hodnocení lékařů, že Janouškův zdravotní stav další věznění neumožňuje. Jako by se tím potvrzovalo skeptické podezření mnoha občanů, že mocní trestu vždycky nějak uniknou. Skutečnost je ovšem v Janouškově případě komplikovanější.

Asi ano

Osmičlenná lékařská komise olomouckých specialistů nyní řeší, zda je pro Janouška nebezpečný další pobyt ve vězení po jeho nedávné operaci hlavy. Během posledního sezení se komise úplně neshodla, přitom její posudek by měl být pro soud rozhodující. Stejně tak nejednoznačné byly posudky pěti lékařů, včetně dvou ženevských odborníků, kteří doporučili už loni a předloni, aby se Janoušek do vězení nevracel. „Každý jsme měli nějaký názor, ale nakonec jsme se shodli, že spíše by měl zůstat v péči lékařů na svobodě,“ říká jeden z neurochirurgů olomoucké komise.

O tom, že by měl být Janouškův trest dlouhodobě přerušen, rozhodl už soudce Krajského soudu v Brně Daniel Plšek, jeden z nejrespektovanějších představitelů justice v regionu, muž, který soudí závažné zločiny a je známý udělováním přísných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].