Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Taktika rozvodů

Amerika ukazuje, jak bude vypadat budoucnost

Donald Trump přece jenom nějakou strategii má. V chaosu jeho nečekaných rozhodnutí se těžko hledá, američtí zahraničněpolitičtí analytici o ní ale občas vtipkují v rozhovorech. Říkají jí „rozvodová doktrína“. Prezident, jak známo, se v soukromém životě rozvedl již dvakrát a zdá se, že podobným způsobem řeší i ostatní problémy. Když mu něco stoprocentně nevyhovuje nebo se na obzoru objeví něco nového a lákavého, odvrhne to staré a hurá za novým životem.

Trump se rozvedl s pařížskou dohodou o klimatické změně, ke které se zavázaly Spojené státy v roce 2016. Rozvedl se s pacifickou dohodou o volném obchodu TPP. Rozvádí se nebo rozvodem vyhrožuje se smlouvou o volném obchodu v Severní Americe NAFTA. Rozvádí se s členstvím ve Světové obchodní organizaci WTO, nebo alespoň zaváděním nových „sebeobranných“ obchodních přirážek šponuje podmínky tohoto manželství až k prasknutí. Nejspektakulárnější rozvod ovšem americký prezident předvedl minulý týden, když se před zraky celého světa rozvedl s dlouholetými evropskými spojenci.

Transatlantickému rozvodu předcházel rozvod blízkovýchodní, Donald Trump se rozhodl přestat jednostranně dodržovat jadernou dohodu mezinárodního společenství s Íránem. Učinil tak navzdory procesí nejdůležitějších Evropanů, kteří jeden po druhém přicházeli do Washingtonu naléhat, aby prezident fungující dohodu s cílem odradit agresivní íránský režim od výroby jaderné zbraně neničil. Marně. Okatější opovržení názorem a zájmy svých spojenců si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].