Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Náš jackpot

Německé ministerstvo financí přišlo minulý týden s potěšující zprávou, jejíž formát by mohl být inspirací i pro správce české státní kasy. Zpřesněný odhad vládních expertů říká, že do rozpočtu v Německu přiteče během příštích tří let o 63 miliard eur víc, než se předpokládalo. Největší evropská ekonomika nebývale prosperuje, takže občané odvedou na daních víc. Avízo z ministerstva je výkopem do debaty, co s extra penězi podniknout. Část se nejspíš občanům Spolkové republiky skrze snížení daní zase vrátí.

V Česku fungují ekonomické zákonitosti podobně, ekonomika, jak známo, šlape rovněž vzorně. Ovšem debata německého typu tady není zvykem. Ministryně financí Alena Schillerová sice minulý týden na jednání s odbory přišla s podobnými závěry jako němečtí kolegové, tedy že „hospodářská situace je nyní velmi příznivá“ a že „solidní růst je očekáván i v nejbližších letech“, ale žádné kalkulace o tom, jak velký jackpot se čeká, na stole nejsou.

Je to škoda – Česko je ve vrcholné kondici a bylo by dobré vidět, jak moc se díky tomu usnadnilo hospodaření minulé vlády (podle všeho výrazně) a nakolik ekonomika napne plachty těm, kteří řízení země přebírají.

V jejich případě je ale na diskuse o tom, co s extra penězi podniknout, už nejspíš pozdě. Vládní program, dojednaný mezi ANO a ČSSD ke konci minulého týdne, totiž vypadá tak, že všechny případné zdroje navíc už jsou předem utraceny. V plánu je zvýšení platů, důchodů, dávek i investic (více v článku na str. 26), což…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].