Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Koudelkova cena

Proč je důležité, aby šéf BIS pokračoval ve své práci

Tvář šéfa kontrarozvědky BIS Michala Koudelky z povahy jeho tajné práce veřejnost moc nezná. Poprvé ji konzumenti televizních zpráv mohli zahlédnout, když ho před necelými dvěma lety vláda jmenovala novým ředitelem služby, podruhé až nyní, když ho prezident Miloš Zeman odmítl povýšit na generála. Bez ohledu na Koudelkovu dosavadní veřejnou neznámost není nadnesené říci, že v pozadí souboje o jeho generálské frčky se odehrává bitva o dlouhodobé směřování Česka.

V první linii

Michal Koudelka neměl u prezidenta Zemana a jeho lidí nikdy dobrou pozici. Hrad se v kuloárech už předloni stavěl proti jeho povýšení na ředitele BIS, a nejen proto, že Koudelku nominoval Zemanem nenáviděný premiér Bohuslav Sobotka. Ten to udělal na předchozí doporučení Koudelkova předchůdce Jiřího Langa, který se mimo jiné domníval, že Česko bude stále více ohrožováno Ruskem. A právě na tohle nebezpečí byl v jeho očích Koudelka expert.

Jako dlouholetý důstojník kontrarozvědky se zaměřoval na mocenský vliv Kremlu ve zdejší politice, jímž jsou zasaženi někteří spolupracovníci hlavy státu. Koudelka v BIS vedl deset let kontrašpionážní odbor, aktivity Rusů a v poslední době i Číny sledoval tedy z první linie. Co přesně během té doby zjistil třeba o prezidentovi a jeho lidech, nevíme. Bylo ale jasné, že Hrad jeho povýšení bere od začátku jako své ohrožení a chce mu zabránit.

Nepovedlo se, Koudelka vystoupal až na vrchol a delší dobu bylo navenek ticho. Faktem je, že napětí mezi Hradem a BIS…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].