Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Mladí, brutální, nenávistní

Respekt 17/2018

Reaguji na článek Pavla Turka o kontroverzi kolem ceny Echo pro duo Kollegah a Farid Bang. Chápu, že jejich rap, zejména ve chvíli, kdy se dotýká citlivých témat, jako je holokaust, připadá většině lidí daleko za hranicí dobrého vkusu. Označovat ho ale za vyvolávání nenávisti nebo antisemitismus je, po mém soudu, pomýlené.

V první řadě se jedná právě o tradici battle nebo gangsta rapu, která žánr do velké míry zpopularizovala, a i když je z dnešního pohledu za zenitem, pohoršovat se nad tím, že rapper „se veze na vlně zpochybňování elit“, je s pohledem do historie rapu ironické.

Současně s tím se mi fráze s osvětimskými vězni zdá poněkud zveličená: znám dobře velkou část diskografie obou interpretů a spíš než o urážení Židů jde v jejich rapu o absurdní a megalomanskou sebechválu a přirovnání, ve kterých si berou na paškál prakticky všechny: politiky, konkurenční rappery, ženy, bělochy, černochy, ostatní žánry… Mluvit o sexismu při hlášce „ženy patří do kuchyně, protože si to přeje moje feng-šuej“ je spíš nepochopení ironie.

Také je třeba reflektovat existenci „image rapu“, který u nás zatím není příliš známý, ale obecně platí, že kdyby jen dvacet procent věcí, co se v rapu říká, byla pravda, velká část rapperů by byla pravděpodobně ve vězení nebo po smrti. To si uvědomuje například legenda německého inteligentního rapu Prinz Pi, který ač se dlouhodobě hlásí k antifašismu a všeobecné toleranci, označil Kollegu (oprávněně) za nejlepšího textaře současné scény a natočil s ním track Dschungelabenteuer.

Ačkoli chápu, že v Německu problém rezonuje jinak, a obecně souhlasím s udržováním jisté míry korektnosti, zabývat se takovými výroky u autorů, kteří „nemohou telefonovat, protože mají příliš veliký biceps“ nebo se chlubí, že jako jediní umí složit celou desku výhradně o souložení matek posluchačů…,  se mi zdá jako začátek z poněkud špatného konce.

I tak děkuji za text věnovaný takovému tématu a přeji mnoho úspěchů do dalších let!

Tomáš Staněk

Oprava

V Respektu č. 17 jsme v článku Zlaté české ručičky mylně uvedli, že sekerník je osoba vyrábějící sekery, je to ovšem tesař zabývající se sekernictvím, ke kterému převážně používá sekeru.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].