Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Dá se věřit Americe?

Trump dal za pravdu íránským stoupencům tvrdé linie

Jeb Bush řekl, že Donald Trump bude „prezidentem chaosu“. A Trump minulý týden tuto předpověď potvrdil, když se vzepřel prakticky celému světu, včetně nejbližších evropských spojenců Ameriky, a zvýšil napětí v nejnestabilnější části světa – na Blízkém východě.

Je těžké pochopit, jaké měl Trump k odstoupení od jaderné smlouvy s Íránem důvody. Jestli je Írán tak nebezpečný a zlovolný, jak tvrdí, bylo by určitě nejlepší jeho jaderný program zmrazit na předvojenskou úroveň a nepřetržitě jej sledovat. Možnost, že Teherán akceptuje přísnější podmínky, se blíží nule. Kdyby se podmínky dohody s Íránem aplikovaly na Severní Koreu, Pchjongjang by musel zničit všechny své jaderné zbraně – plody desítky let trvajícího úsilí –, a vpustit do země tak uzavřené, že se jí přezdívá „poustevnické království“, dotěrné inspekce a umožnit přítomnost zahraničních pozorovatelů.

Jestli svým krokem sledoval Trump nějakou strategii, pak je to nejspíš snaha o změnu teheránského režimu. Jeho nejbližší poradci to už dlouho prosazují a tvrdí, že ve vztahu s Íránem je nejlepší směs sankcí, podpory opozičních skupin a vojenské intervence. Ministr zahraničí Mike Pompeo ještě jako kongresman kritizoval Obamovu administrativu za to, že s Teheránem jednala, a navrhoval, aby USA místo toho vykonaly proti Íránu téměř dva tisíce náletů.

Poradce pro národní bezpečnost John Bolton se za změnu režimu zasazuje ještě intenzivněji; tlačí na mnohem větší pomoc pro Lidové mudžahedíny (MEK), militantní opoziční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].