Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Střevní zoo

Dnes se vypravíme do zoo. Jak se tam jede? Nasedne se do autobusu směr Troja (nebo třeba Dvůr Králové, to je jedno) a před zoo se vystoupí. Vlastně se vystupovat ani nemusí, když si v autobuse najdeme nepříliš umytého pasažéra. Pak už stačí mu libovolným otvorem proniknout do těla. A jsme tady. Lidské dutiny jsou ta nejlepší zoologická. I botanická. Viry, bakterie i houby si tu rejdí, s bičíky i bez. Čím méně hygieny, tím více života. A nejlepší je to ve střevní zoo, místo dalekohledu použijte laskavě mikroskop.

Sestupujeme ústní dutinou, podnebí je tu vlhké a úrodné jako v deštném pralese, řetězce streptokoků se vinou jako liány, místo papoušků tady poletují candidie – jen promluvit. V žaludku natrefíme na bičíkatého heliobaktera zvaného žaludeční sumec. A ve střevech už nás vítají veselé escherichie – zrovna hrají baseball s laktobacily a clostridia mají jako pálku.

Život ve střevním výběhu je tak bohatý, že je tu víc cizích mikroorganismů než vlastních buněk hostitele, a celá ta havěť váží nějaká dvě kila. Když se daří jí, bude se dařit i člověku: podle různých vědeckých a pseudovědeckých zjištění je kondice střev zodpovědná za trávení, obezitu, kožní problémy, alergie, ale také třeba rozhodování a náladu.

Proto je nutné zoo dobře krmit. Střevní organismy rády kefíry a kysané zelí – snažně však prosí nepodávat zároveň. Dále nálev z kombuchy a salát kimchi. A klidně si dají i něco z lékárny. Vždy ale platí: musí to mít pěkný název, musí tam být napsáno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].