Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Podvod na Čapím hnízdě

Andreji Babišovi se zhroutila dosavadní strategie. Není obětí manipulace, kampaně ani policejní zvůle

Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jsou věty, které se nepíší s dobrým pocitem. Jednou z nich je konstatování, že podle nezávislé evropské instituce OLAF se český premiér dopustil podvodu. V kauze Čapí hnízdo prý došlo k podvodnému jednání, když se z Agrofertu vyčlenila a účelově vytvořila menší firma, aby dosáhla na evropskou dotaci.

Kontroloři navíc uvedli, že firma zatajovala při žádosti o dotaci klíčové informace.

Andrej Babiš nemůže tvrdit, že o machinaci nevěděl, protože ji poslední roky obhajoval. Po počátečním lhaní, že netuší, komu Čapí hnízdo patří, přiznal, že jeho rodině. Je to tedy jeho podvod, nikoli nezodpovědných podřízených. Argument jeho a jeho právníků, že se každý může přesvědčit, že peníze byly proinvestovány, jsou výsměchem veřejnosti. Nepochybně by každý, kdo by dostal padesát milionů na bydlení, lehce dokázal, že je uměl ve svůj prospěch využít.

Andreji Babišovi se zhroutila veškerá jeho dosavadní strategie. Není obětí manipulace, kampaně, policejní zvůle… dokonce i nezávislá evropská instituce konstatovala, že v kauze Čapí hnízdo došlo k podvodu. Česká policie se tak dočkala satisfakce, vyšetřování případu evidentně zahájila oprávněně.

Problémy tím ale nekončí, jak se česká společnost vyrovná s tím, že její premiér je podvodník? Jaký kredit bude mít naše země, když Andrej Babiš půjde na jednání s evropskými státníky, kteří budou vědět, že se pokusil neoprávněně získat prostředky jejich daňových poplatníků? O skandálu už nyní píší evropská média.

Tento týden má sněmovna hlasovat o důvěře pro Babišův kabinet, i kdyby tu nebyly jiné problémy, vláda s takovým premiérem nemá získat důvěru. Copak už neplatí, že když se prokáže politikovo pochybení, tak za to má nést odpovědnost?

Vládě by však neměla být vyslovena podpora i z jiného důvodu. Je sice nepříjemné, když se dozvíme, že premiér podváděl. Ještě horší ale je, že mu kabinet pomáhá ve snaze to přikrýt a bagatelizovat. Jestli státní zástupci nechtějí zprávu OLAF zveřejnit (s absurdním vysvětlením, že by to mohlo ovlivnit vyšetřování, i když pachatel zprávu již má), nic vládě nebránilo v publikaci základních zjištění.

Odkazovat na fakt, že OLAF zprávy také nezveřejňuje, je nesmysl. On je nezveřejňuje proto, že chce státům umožnit stíhat podvodníky. Systém však nepočítá s tím, že tím podvodníkem je nejdůležitější zástupce státu. Jestli Babiše vynesla k moci protikorupční revoluce, měla by jej i smést. Bez zájmu veřejnosti se tak ale nikdy nestane.

•••

Závěrem ještě důležitá zpráva ohledně distribuce Respektu. Jak už jistě víte, minulý týden selhala nemalá část distribuční sítě veškerého českého tisku. Jde o vážnou a nepříjemnou událost, jež způsobila, že někteří z vás nedostali minulé číslo Respektu. Tento týden by mělo dojít už všem, maximálně s párhodinovým zpožděním. Moc se omlouváme, pokud se vás nedodání týkalo, napište, prosím, na [email protected]. Vážíme si vaší trpělivosti.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2018 pod titulkem Podvod na Čapím hnízdě