Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
2018, příznivci opozice vedené dnešním premiérem Pašinjanem   • Autor: REUTERS
2018, příznivci opozice vedené dnešním premiérem Pašinjanem • Autor: REUTERS

Opozičního lídra Nikolu Pašinjana na první porevoluční pokus nezvolil arménský parlament premiérem. Republikánská strana odstoupivšího předsedy vlády Serže Sarkisjana, která má většinu, ho odmítla podpořit s argumentem, že má i mezi ostatními stranami malou podporu. Protesty v ulicích proto pokračovaly a Pašinjanovi se mezitím podařilo získat na svou stranu většinu zbylých poslanců. Republikáni oznámili, že za takových podmínek pro Pašinjana hlasovat budou. Zasedání se bude konat v úterý. Pokud by byl Pašinjan zvolen, znamenalo by to konec arménské politické krize. 

Jižní Korea

Možná zůstanou, možná ne

Jihokorejský prezident Mun Če-in prohlásil, že si jeho země i do budoucna přeje přítomnost amerických jednotek v zemi, navzdory mírovým rozhovorům se Severní Koreou. Někteří jeho poradci nicméně vznesli pochybnosti, zda budou jednotky nadále potřeba. Prezident Trump podle amerických médií přikázal Pentagonu, aby zvážil snížení počtu amerických vojáků na Korejském poloostrově. Bílý dům později zprávu popřel.

ROZHLED |Latinská Amerika

Býti baronem

Starosta kolumbijského města Medellín pokáral v otevřeném dopise dvě portorické popové hvězdy za to, že ve svém songu glorifikují drogový byznys a Pabla Escobara. Starosta píše, že díky podobným písním, ale také populárnímu seriálu Narcos serveru Netflix, „spousta dětí stále sní o tom, že se stanou drogovými barony“. Autoři zmíněné salsy s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].