Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Sám doma u počítače

Kdo jsou muži, kteří ovládají konspirační web Aeronet

dům Jiřího Beneše v Čkyni
dům Jiřího Beneše v Čkyni

K brance svého domu v šumavské Čkyni přichází usměvavý starší muž. Když zjistí, že by s ním chtěla mluvit novinářská návštěva, rychle se otáčí a zase mizí. „Nemám zájem se s vámi bavit,“ stačí za sebou křiknout, než úplně zabouchne dveře. Jeho rozrušení lze pochopit. Od té samé branky ho před lety odvlekli členové tzv. Berdychova gangu, aby ho vzápětí jako movitého podnikatele okradli. Agresoři už byli dávno pozatýkáni, Jiří Beneš je na penzi a přestal dělat byznys, napětí ale z jeho života tak docela nezmizelo.

Po únosu se nečekaně změnil. (Jiří Beneš v místě únosu)
Po únosu se nečekaně změnil. (Jiří Beneš v místě únosu)

Před časem se zapojil do provozování proruského dezinformačního webu Aeronet, který se tu stal symbolem šíření překroucených, vymyšlených zpráv. Jak zjistil Respekt, Beneš má na starosti vybírání peněz na jeho provoz. Síť, v níž se nyní ocitl, může být hrou Kremlu a jeho tajných služeb, jak ovlivnit dění v Česku. Stejně tak ale důchodce z pohraničí může sloužit jako prostředník dobrého výdělku svého skrývajícího se šéfa, jemuž peníze pravidelně odevzdává.

Svázán v lese

I když Beneš s médii odmítá mluvit, členové jeho rodiny jsou sdílnější. K brance po chvíli přichází jeho snacha a dcera a ty se na rozdíl od něj komunikaci nebrání. Že by právě jejich příbuzný byl spojený s proruskými dezinformátory, je pro Benešovy blízké šok. Popisují, že za komunismu poslouchal Svobodnou Evropu a hned po revoluci rozjížděl na hranicích podnikání. Na přechodu ve Strážném měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].