Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Proč vyrábí imigrační krizi?

Americký prezident instinktivně cítí, co nejvíc zajímá republikánské voliče

Donald Trump tvrdí, že skupina přistěhovalců, která v uplynulých dnech prošla Střední Amerikou na hranice Spojených států, symbolizuje migraci, jež se vymkla kontrole, zhroucení právního státu a kriminalitu zachvacující celou zemi. „Vše je stále nebezpečnější, ,kolona‘ se blíží,“ tweetoval minulý měsíc. Později dodal: „,Karavana‘ migrantů, jež otevřeně ignoruje naše hranice, ukazuje, jak slabé & neefektivní jsou naše zákony.“

Fakta ukazují pravý opak. Podle zprávy Úřadu pro ochranu hranic a výběr cel dosáhl v roce 2017 počet nelegálních přechodů hranice nejnižší úrovně od chvíle, kdy se tento fenomén začal sledovat.

Trump samozřejmě tvrdí, že pokles je výsledkem jeho politiky. Připomeňme si, že prezident se ve zprávě o stavu Unie chlubil, jak vláda vyslala na jižní hranici „více vojáků než kdykoli v minulosti“ a že snížila „počet nelegálních přechodů na nejnižší úroveň v posledních 40 letech“. Problém je pouze v tom, že citovaná slova byla vyřčena v únoru 2013 a že prezidentem, který je pronesl, byl Barack Obama.

Málo popularity

Pokles nelegálního přistěhovalectví je fenomén, který trvá již dvě desítky let. V tomto období se počet zadržených v jihovýchodní části hranice snížil o 80 procent, z 1,6 milionu v roce 2000 na 300 tisíc v roce 2017.

Pokud jde o mexické přistěhovalce, už před Trumpovým nástupem jich více odcházelo, než přicházelo. Podle studie think tanku Pew Research Center se v letech 2009–2014 vrátil do vlasti jeden milion Mexičanů i s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].