Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Prezident Zeman v zájmu Kremlu

Upřednostňuje zájmy Vladimira Putina před zájmy svých spoluobčanů a nesnaží se to skrývat

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Miloš Zeman je vyslancem Kremlu. Roky jsme se podivovali politice českého prezidenta, který s oblibou zpochybňoval kroky Západu a nekriticky přejímal myšlenky Východu. Vedli jsme (a rozhodně ne sami) s ním polemiku, protože se to pořád dalo vnímat jako jakýsi interpretační spor, kdy je třeba ctít názory oponenta. S postupem času však bylo stále zřejmější, že český prezident není jen provokatérem a jeho řeči o politice všech azimutů jsou jen fráze, protože ve skutečnosti se dívá se zalíbením pouze jedním směrem. Od minulého týdne už nemusíme spekulovat – Miloš Zeman je aktivistou Kremlu, který upřednostňuje zájmy Vladimira Putina před zájmy svých spoluobčanů a nesnaží se to jakkoli skrývat.

Kauza nervového jedu novičok je průhledně čistá. Když celý svět zděšeně sledoval pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Anglii za použití novičoku a spojil atentát s Vladimirem Putinem (mimo jiné kvůli použité látce), přišel Kreml s tvrzením, že novičok mají i jiné země, například Česko. Tuzemské instituce i politici to odmítli, jen Miloš Zeman řekl, že zadal úkol tajným službám, aby zjistily, jak to bylo.

A jejich zpráva je jednoznačná, novičok, který byl použit v Anglii, v České republice nebyl vyráběn ani testován. Látka „nikdy na našem území nebyla syntetizována, vyráběna“, řekla jasně pro server Aktuálně.cz i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Přesto Miloš Zeman vydal prohlášení, že se tu vyráběla.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharova ihned reagovala: „Žvást vlády Theresy May o tom, že novičok se vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku.“ Kreml od Zemana dostal, co potřeboval. Je to sice lež, ale v propagandistické válce to nevadí. A i když Západ Zemana zná, poškozuje to naši důvěryhodnost.

Můžeme se dál chlácholit vysvětlením, že prezident už neví, co povídá, protože je starý a nemocný, ale bude to omyl. Miloš Zeman krok za krokem prosazuje ruské zájmy v České republice a skrze ni i v Evropské unii. Český prezident je tak bezpečnostním rizikem, jehož ničivost bude nyní umocněna vznikem vlády, na níž se mají podílet komunisté, kteří jedou na stejné vlně.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2018 pod titulkem Prezident Zeman v zájmu Kremlu