Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nad dopisy architektů

Rady pro Prahu: více bytů, méně zábradlí

Architekti píší primátorce. A někdy také kreslí.
(Jaroslav Wertig, A69 architekti)
Architekti píší primátorce. A někdy také kreslí. (Jaroslav Wertig, A69 architekti)

Je 18.00 a čeká se. Až se dostaví primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. V galerii Norma space je pro ni připraveno dvaapadesát dopisů od architektů a teoretiků architektury jako součást výstavy Letters to the Mayor: Prague (Dopisy primátorovi: Praha). Nachystaný je i primátorský stůl k jejich vyřizování umístěný na dvorku galerie.

Většina dopisů obsahuje rady. Koncepční kroky jako vytvoření Institutu bydlení, který by řídil bytovou politiku města, nebo uspořádání mezinárodní urbanistické soutěže na území Praha-Bubny. Ale i drobné tipy: Co památková ochrana hospod? Nebo lépe využít vlaky k cestování po městě? Mnoho pisatelů přitom bylo k primátorce kritických. Jak přijme nejdůležitější žena Prahy nevyžádané rady a kritiku? Většina primátorů se účastnila debatních setkání; starosta Madridu odpověděl každému z pisatelů dopisem, starostka Osla se zúčastnila cyklovyjížďky.

V 18.20 se stále čeká a na dvorku galerie mezi novoměstskými činžáky je plno. Jsou tu autoři dopisů i další architekti, studenti i lidé, které tohle téma jen zajímá. To je v posledních letech častý obrázek, pokud jde o debaty, architektonické procházky a prezentace plánů pro Prahu. Po období živelných zásahů, které často budily kontroverze, nastala snaha o promyšlenější, lépe vyjednané zásahy ve městě – a veřejnost chce být u toho.

Celý svět ostatně zažívá zájem o fungování měst a městské plánování. Dopisy starostům napsali architekti už v osmnácti městech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].