Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Co Čechy spojuje

Politici se rozhodli najít náš národní zájem

Sametové posvícení. Vzpomínka na chvíli,
kdy občané začali svobodně prosazovat své zájmy. • Autor: Milan Jaroš
Sametové posvícení. Vzpomínka na chvíli, kdy občané začali svobodně prosazovat své zájmy. • Autor: Milan Jaroš

Spojuje nás, že bojujeme v Evropské unii za národní zájmy. Prohlásil český premiér v demisi Andrej Babiš v první půli dubna při pražské návštěvě svého kolegy z Bratislavy Petera Pellegriniho. Připomněl tak a oživil otázku, která se do zdejších debat vrací už od půlky 19. století: Co jsou naše národní zájmy?

Od vzniku samostatného Česka až někam do půlky minulého desetiletí se odpověď zdála téměř samozřejmá: náš národní zájem je v tom, co děláme, budujeme otevřenou společnost i ekonomiku a jdeme do Evropy. Ta cesta se ale v posledních letech zamotala a je zpochybňována velkou částí populace. Byla tedy vůbec správná? Jaké zájmy máme vlastně před očima, když slyšíme, že za ně vyráží bojovat do Bruselu premiér Babiš?

Dvě teze

I neškolený analytik může z veřejné debaty v Česku posledních tří čtyř let rozpoznat, že se tady prosadily dvě značně protichůdné představy o tom, co je v národním, celospolečenském zájmu lidí žijících na území České republiky.

První se dá shrnout do věty, že musíme bránit a rozvíjet členskou spolupráci ve spolcích, jako je Evropská unie nebo NATO, protože její rozvolnění či nedejbože rozklad vrací do hry tragédie, kterým Evropa – a Česko v prvním sledu – čelila v minulém století. Války, holokaust, totalitní režimy.

Druhá naopak radí uvědomit si, že výchozí základnou našich životů je Česká republika a my musíme zajistit, aby fungovala suverénně, aby její svoboda nebyla odvozena od zájmů velmocí a silnějších státních celků a aby nebyla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].