Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Libeňský most • Autor: Matěj Stránský
Libeňský most • Autor: Matěj Stránský

„Nepoužívejme termín bourání. Je to opravdu nahrazení mostu mostem.“

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) posouvá pořekadlo o kachně, která je kachnou, protože tak vypadá, na zcela jinou úroveň. Kvůli sporu o osud Libeňského mostu se půl roku před volbami drolí pražská koalice. Plán most zbourat sice odsouhlasila rada města, zastupitelstvo o něm ale nejednalo, protože jedna z vládnoucích stran (Trojkoalice Zelených, lidovců a STAN) nesouhlasila se zařazením bodu na program v době, kdy by se k věci nemohli vyjádřit občané. Hnutí ANO pak v reakci na to vyvolalo dohodovací řízení, kdy se rozhodne o osudu koalice.

Úspěch

Praha měla loni nejnižší nezaměstnanost ze všech regionálních oblastí Evropské unie. V žádném z celkem 275 regionů, které zkoumali statistici z Eurostatu, nebylo bez práce tak málo lidí jako právě v české metropoli. Zprávu o mimořádně nízké nezaměstnanosti, s níž je Česko premiant Evropy, doplňuje informace, že na stupních vítězů se na třetí příčce ocitly české regiony jihozápad a střední Čechy.

Zdraví

Spalničky se šíří

Vzrůstající skepse některých lidí k očkování nese v kombinaci s importem vzácných onemocnění do Evropy z jiných částí světa nemilé plody. V Praze hygienici evidují od počátku roku sedmdesát nemocných spalničkami, ve Středočeském kraji třináct. Jde o vysoce nakažlivou virovou nemoc, která se projevuje horečkou, kašlem a červenou vyrážkou. Ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].