Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Úspěch Vladimíra Patery

Exekutor vrátil slepci desítky tisíc vymožených za údajné cestování načerno

Exekutora poslal na slepého muže pražský dopravní podnik za údajných patnáct jízd načerno. Vymáhal přes dvě stě tisíc korun – přesto, že Vladimír Patera má jako držitel průkazky ZTP/P cestování hromadnou dopravou zadarmo a načerno jet tudíž prostě nemohl. Věc se dostala až k Ústavnímu soudu, který ji odmítl jako zjevnou nespravedlnost. Náprava se táhla, ale nakonec se Patera dočkal: peníze, které neprávem vymohl, exekutor vrátil.

Nástroj absurdity

Případ muže, který v dětství oslepl po prodělané mozkové obrně,  odhalil řadu nespravedlivých míst českého vymáhání dluhů. O tom, že má mít vůči dopravnímu podniku nějaký dluh, se Patera dozvěděl až ve chvíli, kdy mu v datové schránce začal přistávat jeden exekuční příkaz za druhým (Bojovat až do konce, Respekt 40/2016). Jak se stalo, že se ocitl na seznamu revizorů, si Patera neuměl vysvětlit. Napadlo ho jen, že zhruba v době prvního záznamu ztratil při stěhování rodný list a někdo ho zneužil. A myslel, že se věc rychle vyřeší, ukáže průkaz, který ho opravňuje cestovat zadarmo, a každému bude jasné, že se někde stala chyba.

Chce odškodnění za duševní útrapy.

Jezdit načerno měl Patera v letech 1998– 2003, dluhy z té doby vymáhala mediálně známá dvojice advokát Tomáš Sokol a exekutor Juraj Podkonický. Paterův advokát Miroslav Jirák navrhoval exekuce pro jejich zjevnou nesmyslnost zastavit, ale nepochodil. Neuspěl ani u soudů, Obvodní soud pro Prahu 5 stejně jako pražský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].