Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Mladí, brutální, nenávistní

Skandál na německých hudebních cenách odhalil temnou stránku rapu

Byla to událost, o níž se zhusta mluvilo i v zahraničí. I když zcela jinak, než by si její organizátoři přáli. Předávání německých hudebně-byznysových cen Echo poznamenal předminulý týden skandál, jaký tamní scéna nepamatuje. V našem prostředí by se dal přirovnat k aférám, které provázely Českého slavíka s cenami pro rappera Řezníka nebo kapelu Ortel.

V kategorii hip hop/urban bezkonkurenčně zvítězilo album Jung Brutal Gutaussehend 3 dvojice rapperů Kollegah & Farid Bang. Album s třiceti miliony streamy v prvním týdnu po vydání okamžitě strhlo německý rekord na Spotify a stalo se komerčně nejúspěšnější rapovou deskou roku. Potíž je ale ta, že deska, jejíž název by se dal přeložit jako Mladý Brutální Pohledný 3, vychází z tradice battle rapu a její texty jdou často za hranu. Sexismus i homofobie jsou u dua z Düsseldorfu na denním pořádku, ovšem skutečný poprask přišel mimo jiné s veršem o tom, že tělo jednoho z rapperů je „vyrýsovanější než vězně z Osvětimi“.

Byl to pouze Campino, zpěvák punkové kapely Die Toten Hosen, kdo našel duchapřítomnost a ve své řeči během ceremoniálu oba rappery odsoudil. Jiní umělci reagovali se zpožděním a začali své ceny vracet – mezi nimi třeba smyčcový Notos Quartett nebo respektovaný výtvarník a muzikant Klaus Voormann, autor obalu desky Revolver pro The Beatles. „Antisemitské provokace si nezaslouží žádnou cenu, jsou jednoduše nechutné,“ reagoval ministr zahraničí Heiko Maas. Vítězství extrémní desky vyneslo na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].