Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Kuřákův bolehlav

Slitujte se a už mě nemučte. Není to tak dlouho, co se zavedl konec kouření v kavárnách a restauracích. Změnilo mi to život poměrně výrazně, protože coby kuřák jsem téměř přestal do kaváren chodit. Občas tam člověk musí pracovně a zjistí, že ve městech se žádná apokalypsa neodehrává. Ve většině podniků vůbec nechybím, mají tam dokonce více hostů než předtím. Hned na první pohled přibylo v podnicích žen, které evidentně oslavují fakt, že nebudou muset doma veškeré své oblečení hned po svlečení vhodit do pračky, protože načichlo kouřem. Tak už to neměňte, byl by to zbytečný chaos.

Chci předeslat, že na mě nefunguje jediný racionální argument. Mám tabák rád, takže vyjádření nadšených lékařů, jak po roce máme méně pacientů, na mě funguje stejně přesvědčivě, jako když dítěti řeknete, že si nemá dát bonbon, ale zeleninku. To vlastně není dobrý příměr, dítě ještě netuší, že si ubližuje, já ano. Změnu si ale přála většina společnosti, evidentně je spokojená, nevadí jí absurdnost situace, kdy nás stát vychovává a nutí nám „správný“ životní styl, i když pobýváme v soukromých (myslím tím z vlastnického hlediska) prostorech. Tak to prostě nechme.

Tohle je výkřik muže, který ví, že jeho čas minul.

Napadají mě pochopitelně zákeřné námitky, či spíše výmluvy. Pokud někdo tak moc dbá o mé zdraví, až mi zakazuje kouřit v přítomnosti jiných lidí, jak může strpět auta ve městě? Naprosto nepochybně také mému zdraví více škodí Okamurova SPD… Trh…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].