Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

ČSSD na háčku

Ve vládě ČSSD převezme odpovědnost i za činy ANO a KSČM.

Jan Hamáček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Hamáček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Sociální demokraté zřejmě kývnou na vládní nabídku Andreje Babiše. Z jednoho úhlu pohledu se tomu nelze divit, podařilo se jim vyjednat pět ministerských křesel, mezi která patří i rezort vnitra. Hnutí ANO tak ustoupilo výrazným způsobem. Pokud to však nemá být poslední úspěch sociálních demokratů, budou muset v případné vládě zvolit promyšlenou taktiku. Nejtěžší mise totiž nečeká na ANO či komunisty, ale právě na sociální demokraty.

Spokojení komunisté

Doteď byli sociální demokraté v ideální situaci. Bylo čím dál jasnější, že hnutí ANO bez nich prostě vládu nesestaví, takže si ČSSD mohla klást podmínky. A když nebylo po jejím, tak prostě říct: Jdeme pryč – a vypustit obvyklou smršť výroků, že Andrej Babiš vládu nechce, hlídá si vnitro kvůli kauze Čapí hnízdo a tak dál. Tím sociální demokraté oslovovali ty, kteří mají z Babiše obavy. Nyní se však situace obrátí, z Babiše se stává partner a výhodné období tím pro ČSSD končí.

Po případném vstupu do vlády sociální demokraté převezmou odpovědnost i za činy ANO a komunistů. To není pro stranu, jež ve volbách získala pouhých sedm procent, vůbec lehký úkol. Navíc sociální demokraté nejsou ve vztahu k vládnímu angažmá jednotní. Pořád je tu dost poslanců, ale i dalších členů, kteří říkají, že jít do kabinetu s trestně stíhaným premiérem je politická sebevražda. Další pak Babišovi nevěří a připomínají předchozí vládu, kdy veřejnost vše dobré přisoudila ANO a vše špatné ČSSD. Proč by se to nemělo opakovat?

A aby toho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].