Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Afro futuro

Princ jménem T’Challa nebo jiný shluk hlásek musí zachránit svůj národ. Ohrožují ho padouši a mimozemšťané. Pomáhá mu agent CIA a (nebo) superhrdina, říkejme mu Černý panter či Velký velbloud. Nějaká honička, láska, takový normální hollywoodský blockbuster.

Ale pozor. Princ je černý jako africká noc, černé jsou i princezny a agenti. Odehrává se to někde mezi Saharou a rovníkem. Vznášedla nad savanou předhánějí antilopy, domy tu vypadají jako neonové pyramidy a náhrdelníky ze škeblí se kombinují s laserovými oštěpy.

Svět zachvátila další vlna afrofuturismu, což je kombinace africké duše a supertechnologií, estetika sudů od benzinu a divokých vzorů, talířek místo spodního rtu sladěný k obleku. Patří k tomu také snění o lepší budoucnosti pro černé i tak nějak obecně. Hodně za to může sci-fi Black Panther od studia Marvel, kde najdeme skoro všechno výše zmíněné.

Teď chtějí vyprávět svůj příběh o Africe a budoucnosti i designéři a architekti. Afrofuturismus se nosí, designéři z Afriky jsou nyní na veletrhu v Miláně, ale také na fashion weecích i v Ikeji.

Tak třeba módní návrhářka Selly Raby Kane, jíž proslavila bunda pro Beyoncé s papouškem a krevetou – vyžívá se v afrických klišé. Fotograf Osborne Macharia. Například jeho projekt Magadi. Ženy, jež dřív provozovaly obřízku, avšak odvrhly tuhle svou obživu, se pro jeho objektiv oblékly do divokých modelů. Ze stařenek afrofuturistické rytířky.

Architekti Kéré, Adeyemi, Sánchez a další, které Evropa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].