Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Seriály krátkého doletu

Trust a Altered Carbon sabotují základní pravidla kvalitní televize

Kultura bulváru. (Trust) • Autor: Profimedia, Xposurephotos
Kultura bulváru. (Trust) • Autor: Profimedia, Xposurephotos

Současná produkce takzvané quality TV je přirovnávaná k závodům ve zbrojení. Ve studenoválečné analogii výrazní hráči vytahují nové zbraně a agresivnější strategie, jimiž se snaží trumfnout soupeře na lukrativním, ale konkurenčním trhu. Metaforický hybridní tank právě nasadila kabelová stanice FX v podobě série Trust, která u nás běží na HBO – pojednává o naftařském magnátovi J. P. Gettym a únosu jeho vnuka v roce 1973, který nastartoval to, co známe jako kulturu bulváru. Před nedávnem pak raketu vypustil i Netflix s kyberpunkovým sci-fi Altered Carbon o světě, v němž je vědomí zhuštěné do čipu a lidé mohou existovat věčně v tělech jiných lidí, která si navlékají doslova jako rukávy. Čím bohatší člověk, tím lepší rukáv.

Jako rukávy. (Altered Carbon) • Autor: Profimedia, Album
Jako rukávy. (Altered Carbon) • Autor: Profimedia, Album

Oba seriály jsou si vzdálené žánrově i tématem, ale každý po svém ukazuje, kde se současná televizní produkce snaží ohmatávat cesty při boji o diváky i o silnější pozice v rámci průmyslu. V kostce vystihují, jak se quality TV proměnila pod tíhou nadprodukce a až nečekaného úspěchu.

Víme, co bude hit

Altered Carbon je zatím letošní vlajkovou lodí Netflixu. Žoldák Kovacs se probudí v novém těle bývalého policisty staletí poté, co jej jako rebela zabila armáda. Vyžádal si jej boháč, který chce, aby pro něj vyřešil jeho vraždu. Vizuálně si seriál vypůjčuje z Blade Runnera, myšlenkově z Matrixu a žánrově z noirových detektivek. Dystopická…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].