Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Drahá sleva na vlak

Premiér se zamotal do milionových škrtů ve školství, kterými chce zaplatit zlevněné jízdné

Cesta nákladná není, ale máte sbalenou zimní bundu? • Autor: Milan Jaroš
Cesta nákladná není, ale máte sbalenou zimní bundu? • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš si minulý týden přidělal další zcela jistě neplánované starosti. Může za ně slib, že ze státních peněz přispěje důchodcům a studentům na hromadnou dopravu. Od 10. června budou z jízdného platit jen čtvrtinu, zbytek dopravcům dorovná stát. Jen letos to státní pokladnu vyjde na tři a čtvrt miliardy.

Z pohledu peněz jde o jednu z prvních větších akcí, kterou Babišova provizorní vláda uvede do praxe. Problém je, že slevy se odkleply až letos, tedy po loňském hlasování o státním rozpočtu. Vláda je tedy musí z něčeho zaplatit. A 400 milionů odevzdá podle nového rozpisu ministerstvo školství, kde peníze tradičně chybí.

Do rezerv mají sáhnout všechny úřady, ale školství je v tabulce přispěvatelů hned druhé v pořadí za ministerstvem práce, které má kvůli správě důchodů a dávek vždy největší rozpočet. Podle Babiše nikdo ve školství žádné škrty nepocítí, protože peníze by se stejně letos nestihly kompletně utratit. To ale nemusí být tak docela pravda.

Něco by se našlo

Zdejší velká černá okna s kovovými rámy pamatuje Pavel Ripka už z dob, kdy v přízemních laboratořích na ČVUT v osmdesátých letech studoval. „Už tehdy skrz ně v zimě dost táhlo,“ vzpomíná dnešní děkan elektrotechnické fakulty při exkurzi v zanedbanějších částech kampusu v pražských Dejvicích.

Teď už se tu okna vůbec neotvírají. Rámy jsou natvrdo přišroubované, v jednom místě je okno pro jistotu zapřené bytelnou dřevěnou fošnou o vysoký a těžký laboratorní stroj, který vypadá jako z muzea.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].