Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Vítězství slušných lidí

Bývalý prezident Lula jde do vězení a Brazílie chce svůj klid

Ale vždyť mě všichni mají rádi. (Exprezident Lula) • Autor: REUTERS
Ale vždyť mě všichni mají rádi. (Exprezident Lula) • Autor: REUTERS

Co se stane, když nejoblíbenější politik země místo na nejvyšší úřad zamíří do vězení? Brazílie se to již brzy dozví. Tamní Nejvyšší federální soud minulý týden došel k názoru, že bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva musí za mříže. Lula byl odsouzen k dvanácti letům vězení za korupci. Rozsudek odmítá jako politicky motivovaný a má stále k dispozici sérii formálních odvolání, podle brazilského práva to ale nebrání tomu, aby si na výsledek počkal v chládku. Kdysi nejmocnější muž dvousetmilionové země se měl rozhodnutím soudu policii vzdát minulý týden v páteční podvečer, v době uzávěrky byl ale se svými stoupenci zabarikádovaný v odborové centrále v São Paolu a nástup do vězení odmítal.

Až dosud to zní jako úspěšný příběh boje proti korupci na nejvyšších místech. Brazílie je v tomto oboru premiant, tamní rozsáhlé vyšetřování známé pod názvem „myčka aut“ poslalo za mříže desítky vysokých politiků a vlivných podnikatelů. Právě Lulův případ svědčí o tom, že nedotknutelný není v Brazílii nikdo, ani prezident, který v roce 2010 po dvou úspěšných volebních obdobích odcházel z funkce s podporou osmdesáti sedmi procent Brazilců.

V tomto bodě se nicméně příběh začíná komplikovat. Lula není pouze politikem minulosti, ale ve svých dvaasedmdesáti letech také žhavým favoritem nadcházejících prezidentských voleb, jež se v Brazílii konají letos na podzim. Jeho náskok je značný, preference se mu navzdory opakovaným korupčním rozsudkům šplhají v početném poli kandidátů někam ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].