Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Drtivé jistoty JB

Pavel Klusák, Jan Burian

Pavel Klusák, Jan Burian: Drtivé jistoty JB
Pavel Klusák, Jan Burian: Drtivé jistoty JB

Jak v hudbě, tak ani v životě nemám žádný plán, musím vycházet z možností, které se naskýtají, a nebát se je vyzkoušet,“ odpovídá písničkář Jan Burian na klíčovou otázku hudebního publicisty Pavla Klusáka, jak velkou roli hraje v jeho životě improvizace. Schopnost vycítit a využít všechny dostupné možnosti je pro Buriana typická: díky ní se stal nejproměnlivějším autorem tuzemské scény. Písně pravidelně rýmoval i psal volným veršem, zpíval je vsedě za klavírem, vestoje za klávesami, sólo, v pevném aranžmá s kapelou, pustil se také do naprosté hudební improvizace. Mezi jeho spoluhráči a spolupracovníky se střídali lidé o generaci starší i mladší. Burian má dar všimnout si inspirativních lidí a trendů a nechat se jimi obohatit.

Impulzy a inspirace k těmto proměnám nyní odhaluje knižní rozhovor, který s Janem Burianem vedl Pavel Klusák. Je to rozprava dvou zasvěcených a rovnocenných partnerů, které fascinuje hudba. Ta – a Burianův vztah k ní – je hlavním hrdinou knihy. Rodinné zázemí, soukromý život, společensko-historické proměny země i životní zkušenosti aktivního muzikanta tvoří spíše pozadí, z něhož vystupují silné a cenné úvahy o tvorbě, tuzemské hudební kultuře a úloze písničkáře v české společnosti. Burian o ní má precizně vyprofilovanou představu a Klusák ji v mimořádně silném výkladu jeho tvorby skvěle doplňuje.

Dojde-li však na některé složitější epizody osobního rázu, drží se Klusák stranou. Nevyptává se do hloubky. Čtenář se pak nemůže ubránit dojmu, že Burian…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].