Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Kdo chce zničit Babylon

Ministerstvo kultury měří literárním časopisům dvojím metrem

Kulturně-společenská revue Babylon letos od ministerstva kultury na svůj provoz nedostane ani korunu. Na téhle zprávě není ani tak překvapivé, že se ji „studentský list pro seniory“, jak si Babylon říká, dozvěděl až v dubnu. Tak už to ve zdejších grantových komisích chodí, že o podpoře na daný rok rozhodují až v jeho průběhu. A dokonce není zarážející, že letos padl černý Petr zrovna Babylonu: v minulých letech nepřízní literární komise utrpěla i jiná slavná periodika. Alarmující je zejména důvod zamítnutí grantu. Z něj totiž vyplývá, že se na ministerstvu rozhodovalo podle ideové profilace periodika.

Jednostranný náhled

„U revue Babylon je vedle literární složky bohatěji a rozsáhleji zastoupena složka společensko-politická s vcelku jednostranným ideovým náhledem,“ stojí v rozhodnutí komise, proč letos čtvrtletník na žádaných 250 tisíc korun nedosáhne. Pak teprve následuje krátký seznam dalších výtek: že má Babylon kolísavou úroveň, soustředí se na příliš úzký okruh čtenářů a málo se v něm píše o literatuře.

O redakci soustředěné už od počátku 90. let kolem spisovatele Petra Placáka je známo, že je konzervativní a mimořádně kritická k době před listopadem 1989. A také k těm, kteří tvrdí, že se tehdy až tak špatně nežilo. Že jí občas tahle optika (vidět je to zvlášť na denně aktualizovaném webu) znemožňuje dívat se nezaujatě na postavy a události zdejšího kulturního provozu, jež totalitní éru relativizují, je fakt. Stejný, jako když naopak k levici se hlásící…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].