Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

ČSSD bych dala vnitro

S českou eurokomisařkou Věrou Jourovou o manipulacích voleb, boxu s Trumpem a Babišově geniálním mozku na peníze

Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš
Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš

Proč jako eurokomisařka nemáte svůj profil na Facebooku? Vaši předchůdci ho měli.

Měla jsem ho a zrušila jsem ho někdy v roce 2016, protože to byla špinavá stoka, přes kterou na mě tekly všechny ty nenávisti a frustrace lidí. Rozumím tomu, že někteří se z toho potřebují vypsat, ale říkala jsem si, že to zrovna nemusí být na mém Facebooku.

Na Twitteru ale jste. Tam se to neprojevuje?

Twitter slouží hlavně pro informování novinářů a odborné veřejnosti, tam se snažím komunikovat. Víte, já ráda komunikuji s lidmi, a když mě tady v Praze někdo zastaví na ulici a chce něco vědět, nebo když mi píšou lidé e-maily, tak se snažím dát jim odpovědi. Hledám ale takové platformy, kde se dá bavit nějak rozumně a slušně.

„Zneužili jsme Facebook a hrabali jsme se v profilech milionů lidí, kteří o tom neměli tušení. Zneužili jsme všechno, co jsme o nich zjistili. Zneužili jsme jejich strachy a obavy. A Facebook to věděl.“ S tímhle dramatickým prohlášením nyní vystoupil whistleblower Christopher Wylie, který upozornil, že firma Cambridge Analytica vysávala z profilů uživatelů Facebooku nelegálně data a pak lidi na jejich základě manipulovala. Jak se jako komisařka na ochranu spotřebitelů vyznáte v tom, co se stalo?

Zatím jde o jeden zdroj, který to oznamuje. Potvrdilo to ale některá moje podezření, že algoritmy, které fungují na sítích, mohou být zneužité. A že mají sílu lidi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].