Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Běh s pytlem

Milá švédská psychoporadno, mám problém. Jsem zavalen, zavalena. A to obavami, úzkostmi a starostmi. Působí mi je odpadky – mám pocit, že je jich obrovská hora, která mě již brzy zavalí, tentokráte doslova. Otírám si zpocené čelo savou švédskou utěrkou – ovšem věděli jste, že se rozkládá stovky let?

Milý švédský čtenáři, čtenářko, máte pravdu. Odpadků je hodně, a to nejen ve Švédsku. Jsou dokonce národy, které je trousí, kudy chodí, nebudu jmenovat. Nelze tedy vyloučit, že nás odpadky již brzy zavalí. Zbývající čas doporučujeme využít k nějaké relaxační činnosti, například ke sportu nebo třeba sbírání odpadků. Mimochodem, švédská utěrka je z polyesteru, a ten se rozkládá tisíce let.

Milí čeští čtenáři, snad ty kousavé poznámky o troušení odpadků nebyly na vás. Každopádně, sbírat odpadky je mnohem užitečnější než je zahazovat. A můžete to, tak jako švédští čtenáři, spojit se sportem. Tato nová kombinovaná disciplína se nazývá plogging – jako jogging a plocka upp, což je švédsky sbírat odpadky. Plogging znamená běhat s plastovým pytlem a obohatit to shýbáním pro smetí. První zprávy o ploggingu pocházejí z roku 2016 ze Švédska, letošní jaro je to globální hit.

Milí švédští čtenáři mají výhodu, že jejich země je známá tolerancí a ekologickým cítěním a leccos se tam snese. Běžci s pytlem se tak Švédům stali už koloritem, něco jako sob přecházející přes vozovku. Milí čeští čtenáři mohou očekávat ťukání na čelo a posměch, který je zdejší kulturní normou. Asi jako kdyby sob…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].