Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dvanáctá hodina odbila a lampa ještě svítila. Vzpomínáte, stará hra na krvavé koleno. Tohle je však jedna z posledních lamp ve městě; vše ostatní už zhaslo a pach krve sílí. Blíží se heme a s ním zánik. Ještě v březnu 2018 se přitom zdálo, že vše jde báječně. Dokonce čím dál lépe.

Vypadalo to, že průmyslový chov zvířat, jeden z největších zločinů naší doby, bude již brzy minulostí. Že budou ušetřeny miliardy životů (udává se, že na maso je na světě zabito 50–70 miliard kusů ročně). Že maso odteď poroste stejně mírumilovně jako sněženky. Že pravda a láska k jatečnímu dobytku zvítězí. A že hamburgery budou už jen z rostlinného proteinu. Startupy přicházely na trh se stále lepšími náhradami masa a neminul týden, aby noviny nepřinesly nějakou novinku. To byl bezstarostný březen 2018. Asi největší úspěchy měli ve firmě Impossible Meat, což znamená nemožné maso – míněno ovšem nemožně dobré, i když rostlinné.

Tehdy v březnu 2018 ještě svítily všechny lampy a nejvíc ty v lepších restauracích v New Yorku a San Francisku, kde se rostlinné maso servírovalo. Lidé tam kousali do šťavnatých hamburgerů, jež měly texturu a vůni hovězího a lehce železitou chuť, kterou mu dodává zvířecí krev. Dodávalo ji však heme.

Tedy vynález firmy Impossible Meat. Základem heme je leghemoglobin, což je látka, která se chemicky blíží krevnímu hemoglobinu, získává se však z kořenů sóji. Když se gen leghemoglobinu spojí s kvasinkami, začne v laboratorních nádobách růst heme. Má to jen jednu nevýhodu:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].