Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Pritzker do Indie

„Mnoho architektů se snaží napodobit estetiku a praxi z jiných zemí, místo aby se učili z dědictví našich předků,“ řekl nedávno indický architekt Balkrišna Doši v rozhovoru pro server Dezeen.com.

Devadesátiletý tvůrce celý život stavěl modernistické stavby, avšak uzpůsobené klimatu a vkusu Indie. Začal už v padesátých letech, kdy pracoval pro Le Corbusiera, později vedl vlastní praxi. Minulý týden dostal Pritzkerovu cenu, nejprestižnější architektonické ocenění. Mezi jeho stavby patří komplex domků Aranja v indickém Indauru – v osmdesátých letech to byl jeden z prvních pokusů o inovativní bydlení pro chudé.

ČLOVĚK

„Láska k pivu nezávisí na genderu. Je univerzální.“

Sarah Warman z pivovaru BrewDog pro The Guardian. Značka u příležitosti MDŽ vydala pivo Pink IPA v růžovém obalu a se slevou pro ženy. Pivaři a pivařky to moc neocenili – prý je to jen reklamní trik.

VĚC

Hybridní luxus

V Ženevě probíhá tento týden autosalon. Podle zpráv je tu letos méně modelek, zato více elektřiny: hybridních aut, hybridů do zásuvky i aut plně elektrických. Také Bentley dává na trh první luxusní hybrid Bentayga. A s ním i nabíjecí stanici, což je něco mezi zásuvkou, designem a sochou od francouzského designéra Philippa Starcka.

hybrid Bentayga
hybrid Bentayga

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].