Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Poslední šance

Útok na světový obchod je snahou Trumpa ovládnout Republikánskou stranu

Přetahovaná ohledně cel je v tomto okamžiku nejdůležitější politickou bitvou, jaká se v Americe odehrává – mnohem širší než jen spor ohledně dovozu oceli a hliníku. Jedná se o poslední šanci republikánů zabránit tomu, aby Donald Trump uchvátil celou stranu. Lídři republikánů prezidentovi ustoupili ve všem, od jeho osobního charakteru přes otázky přistěhovalectví až po reformu sociálního zabezpečení, jako poslední linii obrany ale zvolili volný obchod. Pokud je Trump převálcuje i v této otázce, dovrší kompletní transformaci tradiční strany.

Zdá se, že si Trump v posledních týdnech vzpomněl, že je vlastně populista, nebo že alespoň roli populisty hraje v televizi. Po kampani, kterou vedl jako poctu zapomenuté dělnické třídě, předal vedení úřadu do rukou republikánského establishmentu. Ten zahájil útok proti Obamově zdravotní reformě, omezil regulace a schválil obrovské daňové úlevy pro firmy a bohaté Američany. Zřejmě proto, že chce před kongresovými volbami znovu povzbudit svou voličskou základnu, nebo možná proto, že skutečně věří něčemu z toho, co říká, se však teď Trump rozhodl k tvrdému postupu ve věci cel – a také přistěhovalectví.

Jak bývá často zvykem, Trump je v těchto otázkách blíže stranické základně než samotní straničtí lídři. Nedávný průzkum Quinnipiacké univerzity ukázal, že voliči jsou celkově proti clům, podobně jako republikánský establishment. Většina republikánských voličů je ale podporuje. Za posledních deset let se vlastně podpora republikánů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].