Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Motýl s přišitým křídlem

Tak co se dnes dobrého stalo?
(Redakce Pozitivních zpráv, Michaela Gáliková ležící)
Tak co se dnes dobrého stalo? (Redakce Pozitivních zpráv, Michaela Gáliková ležící)

Mějte lepší život, protože realita je přesně taková, hlásá informačně-zpravodajský web Pozitivní zprávy.cz, který se záměrně vyhýbá negativním událostem. „Zdálo se mi, že ve zdejším mediálním prostoru chybí místo, kde se o tom pozitivním pravidelně dovídám,“ vysvětluje zakladatelka webu, novinářka Michaela Gáliková (32)

Poraněnému motýlu přišila módní návrhářka nové funkční křídlo. Dobrovolníci v rámci projektu zaplatí za cizí nákup. Muž vysekal osm kilometrů dlouhou cestu v indické buši, aby svým dětem zkrátil cestu do školy… To jsou zprávy, které se dočteme na vašem webu. Proč jen pozitivní?

Přišlo to tak nějak přirozeně. Pracovala jsem pár let ve zpravodajských televizních redakcích, naposledy na Nově. Když běží v hlavních událostech dne v rychlém sledu za sebou vraždy, zemětřesení, krach podniků, korupce politiků a na konci máte jedno zvířátko, které se narodilo v zoo, vůbec to nekoresponduje s tím, kolik dobrých věcí se během dne opravdu stalo.

Takže impulzem bylo vymezení se vůči mainstreamovým médiím?

Inspirací byly pozitivně laděné zpravodajské weby, které jsou běžné ve Spojených státech nebo Británii už od devadesátých let. A byla tu ještě jedna důležitá věc. Je vědecky dokázáno, že negativní prostředí, negativní zprávy na nás mají špatný dopad. Rozčilujeme se, nadáváme, jsme v depresi, ubírají nám energii… Rozbíháme si v těle biomechanismy, které ovlivňují naše zdraví. Naopak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].