Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Ficův převrat

Slovenský premiér si zabouchl únikové dveře

Situace na Slovensku se po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně stále silněji vyhrocuje. Země řeší všemožné scénáře, které za násilným činem mohou stát, ale téměř v každém se najde nějaká linka vedoucí k vládnímu Smeru. Ne že by snad přímo za vraždou tato strana stála, ale partaj Roberta Fica je u moci tak dlouho, že je zapletená do nebývalého počtu afér. Premiér si to evidentně uvědomuje a přišel se šokujícím protitahem. Obvinil prezidenta Andreje Kisku, který vyzýval k rozhodnému řešení krize, že ho řídí americký finančník a filantrop s maďarskými kořeny George Soros.

Následně Fico prohlásil, že jeho političtí soupeři chystají státní převrat, a v pátek dokonce přišel s tvrzením, že se lidé před večerní demonstrací ozbrojují, aby mohli zaútočit na státní úřady. Tohle je začátek konce dlouholetého slovenského premiéra. To by mohla být poměrně banální zpráva, kdyby se nerozhodl vzít celou společnost s sebou.

Vlastizrada

Robert Fico není ani první, ani poslední politik, který se snaží odvést pozornost od svého problému. Jde vlastně o přirozenou reakci. Nicméně každá kouřová clona s sebou nese nějaké důsledky. Politik musí zvažovat „vedlejší škody“ jak pro svou osobu, tak pro společnost, kterou zastupuje. Zodpovědný politik pak raději utrpí újmu vlastní, než aby vážně ohrozil politiku jako celek. Robert Fico má ale k odpovědnému chování daleko a zvolil taktiku tak ničivé destrukce, že podobný případ v poslední době v Evropě nenajdeme.

Obvinit hlavu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].