Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Odpadky pro všechny

Snažíme se lidi zaktivizovat.
(Eliška Bramborová s manželem) • Autor: Picasa
Snažíme se lidi zaktivizovat. (Eliška Bramborová s manželem) • Autor: Picasa

Český manželský pár žijící v Austrálii se rozhodl, že zatočí s nesmyslným vyhazováním odpadu. Přišli s aplikací, díky níž si ve svém okolí najdete sousedy, kteří za vás zkompostují vše, co by jinak bylo pro skládku škoda. „Ve výsledku je to užitečné pro obě strany. Redukuje se nejen objem odpadu vyprodukovaného v domácnosti, ale navíc se ještě smysluplně využije,“ říká Eliška Bramborová, zakladatelka projektu ShareWaste.

Jak nápad s aplikací sdíleného odpadu ShareWaste vznikl?

Už delší čas jsme si uvědomovali, že produkujeme velké množství organického materiálu, který končí na skládce, a rozhodli jsme se s tím něco dělat. Zkusmo jsem proto v místě, kde v Sydney žijeme, oslovila místní facebookovou skupinu, zda by někdo nechtěl odebírat a kompostovat náš bioodpad. Netrvalo ani den a ozval se první zájemce.

To nás postrčilo dál, takže manžel se pak o víkendech pustil do vytváření ShareWaste aplikace. Pár měsíců od jejího spuštění – s nulovým rozpočtem – jsme už měli několik set uživatelů, nyní jich je přes 3600 po celé Austrálii. Základní myšlenka, kterou se snažíme předat, je, že to, co se dá zkompostovat či zvermikompostovat (v tzv. žížalí farmě), není odpad. Je to budoucí půda bohatá na živiny, a navíc zadarmo.

Co z toho obě strany mají?

Toho, kdo materiál nabízí, motivuje, že sníží objem odpadu vyprodukovaného v domácnosti a udělá tak aspoň něco málo pro planetu. No a příjemce získává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].