Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Letem světem

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Brazilský nejvyšší soud schválil kontroverzní změny v zákoně o ochraně deštných pralesů. Podle víc než 50 let starého zákona musí vlastníci půdy nechat určitý podíl svých pozemků (ten se liší podle regionu) zalesněný. Pravidla se nyní uvolňují, což otevírá cestu k vykácení oblasti o velikosti Itálie. Zastánci kácení chtějí pomoci ekonomice, jeho odpůrci varují před prohloubením už tak dost hluboké katastrofy, kterou ilegální i legální kácení amazonského pralesa představuje.

„Vy jste snad za toho minulého režimu nepracovali? Nehrajte tady na čistotu.“

Šéf klubu komunistických poslanců Pavel Kováčik v bouřlivé debatě během volby šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na druhý pokus se jím nakonec stal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který jako člen Veřejné bezpečnosti potlačoval demonstrace proti režimu během roku 1989.

USA

Za naši ocel a hliník

Americký prezident Donald Trump oznámil, že zvedne cla na dovoz oceli a hliníku na americké území. Reakce zahraničních obchodních partnerů byla identická – a rozhořčená. Kanada a Evropská unie oznámily, že obratem zavedou protiopatření. Mexiko, Brazílie nebo Čína se nejspíš připojí. Trump tak chce podle svých slov zachránit vadnoucí americký průmysl, kritici jeho plánu říkají, že nic nezachrání, ale v důsledku zdraží zboží pro běžné zákazníky.

Česko

Snadnější oddlužení je ve sněmovně

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].